Författarafton med Mohlin & Nyström

FÖRFATTARAFTON med PETER MOHLIN & PETER NYSTRÖM
lördag 13 juni kl 18.00
Plats: Parken vid Not Quite Café och Bistro (vid dåligt väder Fönsterverkstan bakom caféet)
 
Inträde: Medlemmar 50 kr, övriga 70 kr
 
Arrangör: Fröskogs Kulturförening en del av Riksteatern
 
Caféet är öppet under Författaraftonen.
 
Peter Mohlin och Peter Nyström växte upp tillsammans i Åmål och skrev sin första deckare som tioåringar i mitten av 80-talet. De har på olika sätt arbetat med text och berättande innan de nu återförenats i ett gemensamt skrivande.
 
Peter Mohlin gick journalisthögskola, arbetade på Nya Wermlands Tidning och GT innan han började på Tidningskompaniet 1999. Så småningom blev han VD och störste ägare för detta medieproducerande bolag innan det såldes till Bonnierägda Spoon 2012.
 
Peter Nyström är dramatiker, regissör och skådespelare, utbildad på Wendelsbergs Folkhögskola. På TV har vi sett honom i SVT-serierna Kommissarie Winter, Låt det aldrig ta slut och Camilla Läckbergs Predikanten. Bland mycket annat har han skrivit manus till deckare och farser på Lerbäcks Teater i Åsbro (söder om Örebro).
 
Kombinationen av journalistik, dramatik och ett starkt gemensamt deckarintresse fungerar uppenbarligen väldigt bra!
 
2 april 2020 släpps debutromanen DET SISTA LIVET på Norstedts förlag.
 
Två nya stjärnor på spänningshimlen
 
Efter att ha läst ’Det sista livet’ känns det rätt enkelt att förutspå att John Adderley kommer att bli en ny stor hjälte inom spänningslitteraturen. Det är sällsynt att träffa på så mogna debutanter som radarparet Peter Mohlin och Peter Nyström, på många sätt nydanande inom den mycket klassiska polisromanen. Språk, berättarteknik, karaktärer, miljöer, dialoger, cliffhangers, överraskande vändningar, dramatiska upplösningar, ja allt sitter som en smäck. Inte att undra på att boken redan på manusstadiet är såld till tio-talet länder.
 
Berättartekniken är så väl genomtänkt. Under de första 100 sidorna växlar handlingen mellan två tider och platser.
 
I den andra delen av handlingen finns vi i Sverige tio år tidigare, 2009. Där får vi möta den stormrika familjen Bjurwall i Karlstad. Allan Bjurwall har byggt upp den multinationella klädjätten AckWe (gissar att H&M varit en förlaga), lämnat över till dottern Sissela som nu styr koncernen med järnhand.
 
Författarparet bygger skickligt upp dramatiken i ett allt högre tempo i riktning mot flera dramatiska upplösningar.
 
En av många aspekter jag verkligen gillar är en respekt för polisarbetet. Inom genren är det vanligt med lösningar som bara faller ner från skyn, men här är det intelligent utredningsarbete som leder undersökningen framåt. Naturligtvis lite snabbare än i verkligheten, annars skulle det bli urtråkigt, men det finns ändå en fungerande logik bakom skeendet.
 
Karaktärsbygget är fantastiskt. Alla personer är komplexa, med flera olika sidor; inga platta karikatyrer utan riktiga människor som försöker hantera svåra situationer så gott de kan. Och tack och lov förklaras de inte. De växer fram i tankar och handlingar – och inte minst i riktigt skickligt skrivna dialoger. Författarna målar aldrig i svartvitt, alla människor har både goda och mindre lyckade sidor.
 
Samma sak gäller för alla dessa levande miljöer; interiörerna från polishuset, den Bjurwallska överklassmiljön och den slitna white trash som den svenska delen av Johns familj hamnat i. Aldrig svartvitt, alltid mångfacetterat och intressant.
 
Och naturligtvis spännande, riktigt spännande, oliiiidligt spännande
 
Utdrag ur Anders Kapps recension här.
 
För mer information vänligen kontakta Malin Robertson Harén
070-329 44 12
 
Foto: © Magnus Liam Karlsson

Bokningar

Kostnad: Medlemmar i FKF 50 kr, övriga 70 kr

Swish 123 545 62 72 eller Kontant