OSEBOL – en föreställning om en by MARIT KAPLA & MARTIN HEDEROS

Augustprisade Osebol på vårturné

Hösten 2019 prisades Marit Kaplas Osebol på Augustgalan som Årets skönlitterära bok. Nu förlängs föreställningen som bygger på boken med en vårturné.

”Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by” – Augustprisets motivering till priset för Årets skönlitterära bok

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. Boken som delar byns namn är ett 800-sidors storverk där Marit Kapla intervjuat så gott som alla byns cirka 40 vuxna invånare. Resultatet kan beskrivas som ett polyfont diktverk, en kör av erfarenhet. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en mångfacetterad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria. De specifika livsödena blir till en allmängiltig berättelse om vårt land. En by får representera vår samtid.

Osebol släpptes i april 2019 och har mötts av en massiv hyllningskör. Aftonbladet har kallat den ”en fantastisk bok, full av liv och dikt” och Expressens recensent skrev ”jag är smått skakad över hur bra detta är”.

Martin Hederos är precis som Marit Kapla uppväxt i en värmländsk by. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, men är kanske mest känd som medlem i internationellt erkända The Soundtrack of Our Lives. Han betraktas allmänt som en av våra främsta pianister. Martin Hederos har nu inspirerad av Osebols text skrivit pianokompositioner på temat ”platser”.

I Osebol – en föreställning om en by möter Kaplas text Hederos musik i ett unikt scenkonstverk som under hösten turnerade runt om i Sverige. Efter Augustpriset är det nu klart att föreställningen förlängs in i 2020.

Premiär blir på hemmaplan i Värmland när Marit Kapla bjuder lokalbefolkningen på konsert i Norra ny Kyrka i Stöllet.

Osebol – en föreställning om en by 

Plats: Folkets Hus, Fengersfors

Biljetter: 250 kr

Boka biljett på Not Quite Butik 0532-23388 eller på notquitebokning@gmail.com
Betala med Swish 123 569 60 91; skriv Osebol, namn och antal biljetter i meddelandet.

Bokningar

Kostnad: 250 kr

Swish 123 569 60 91 (Not Quite) och kort eller kontant på plats.

Programpunkter

17.30Föreställning
19.30Föreställning