Logga 500 pixl

KONSERTER & EVENEMANG 2020

Gunnar källström

KONSERTEN MED GUNNAR KÄLLSTRÖM och TORBJÖRN CARLSSON
är framflyttad och kommer INTE arrangeras 4 april!
HÅLL UTKIK FÖR NYTT DATUM.

KONSERTEN MED GUNNAR KÄLLSTRÖM och TORBJÖRN CARLSSON
är framflyttad och kommer inte arrangeras 4 april!
HÅLL UTKIK FÖR NYTT DATUM.

”14 VISOR PÅ FASTANDE MAGE"
Gunnar Källström plockar visor från sin värld av tillkortakommanden
och snedsteg. En och annan trall till kärleken är oundvikligt men framför allt bjuds det på en färdknäpp i vardagens små mysterier.
Med på gitarr är den underfundige filuren Torbjörn Carlsson vars förmåga att tuta liv i de mest gistna alster är omtalad i och runt om hela Edsleskog.

Plats: Fönsterverkstan, Not Quite Fengersfors
Inträde: 120 kr medlemmar i FKF, 150 kr icke medlemmar.
Caféet är öppet i pausen

Arrangör: Fröskogs Kulturförening en del av Riksteatern
För mer information vänligen kontakta Anne-Li Herke på
070-262 75 70

VARMT VÄLKOMNA!

18 april: Författarafton Peter mohlin & peter nyström

FÖRFATTARAFTON med PETER MOHLIN & PETER NYSTRÖM
Lördag 18 april kl 18.00

Plats: Not Quite Café och Bistro
Inträde: Medlemmar i FKF 50 kr, övriga 70 kr
Arrangör: Fröskogs Kulturförening en del av Riksteatern

Peter Mohlin och Peter Nyström växte upp tillsammans i Åmål och skrev sin första deckare som tioåringar i mitten av 80-talet. De har på olika sätt arbetat med text och berättande innan de nu återförenats i ett gemensamt skrivande.

Peter Mohlin gick journalisthögskola, arbetade på Nya Wermlands Tidning och GT innan han började på Tidningskompaniet 1999. Så småningom blev han VD och störste ägare för detta medieproducerande bolag innan det såldes till Bonnierägda Spoon 2012.

Peter Nyström är dramatiker, regissör och skådespelare, utbildad på Wendelsbergs Folkhögskola. På TV har vi sett honom i SVT-serierna Kommissarie Winter, Låt det aldrig ta slut och Camilla Läckbergs Predikanten. Bland mycket annat har han skrivit manus till deckare och farser på Lerbäcks Teater i Åsbro (söder om Örebro).

Kombinationen av journalistik, dramatik och ett starkt gemensamt deckarintresse fungerar uppenbarligen väldigt bra!

2 april 2020 släpps debutromanen DET SISTA LIVET på Norstedts förlag.

Två nya stjärnor på spänningshimlen
Efter att ha läst 'Det sista livet' känns det rätt enkelt att förutspå att John Adderley kommer att bli en ny stor hjälte inom spänningslitteraturen. Det är sällsynt att träffa på så mogna debutanter som radarparet Peter Mohlin och Peter Nyström, på många sätt nydanande inom den mycket klassiska polisromanen. Språk, berättarteknik, karaktärer, miljöer, dialoger, cliffhangers, överraskande vändningar, dramatiska upplösningar, ja allt sitter som en smäck. Inte att undra på att boken redan på manusstadiet är såld till tio-talet länder.

Berättartekniken är så väl genomtänkt. Under de första 100 sidorna växlar handlingen mellan två tider och platser.

I den andra delen av handlingen finns vi i Sverige tio år tidigare, 2009. Där får vi möta den stormrika familjen Bjurwall i Karlstad. Allan Bjurwall har byggt upp den multinationella klädjätten AckWe (gissar att H&M varit en förlaga), lämnat över till dottern Sissela som nu styr koncernen med järnhand.

Författarparet bygger skickligt upp dramatiken i ett allt högre tempo i riktning mot flera dramatiska upplösningar.

En av många aspekter jag verkligen gillar är en respekt för polisarbetet. Inom genren är det vanligt med lösningar som bara faller ner från skyn, men här är det intelligent utredningsarbete som leder undersökningen framåt. Naturligtvis lite snabbare än i verkligheten, annars skulle det bli urtråkigt, men det finns ändå en fungerande logik bakom skeendet.

Karaktärsbygget är fantastiskt. Alla personer är komplexa, med flera olika sidor; inga platta karikatyrer utan riktiga människor som försöker hantera svåra situationer så gott de kan. Och tack och lov förklaras de inte. De växer fram i tankar och handlingar – och inte minst i riktigt skickligt skrivna dialoger. Författarna målar aldrig i svartvitt, alla människor har både goda och mindre lyckade sidor.

Samma sak gäller för alla dessa levande miljöer; interiörerna från polishuset, den Bjurwallska överklassmiljön och den slitna white trash som den svenska delen av Johns familj hamnat i. Aldrig svartvitt, alltid mångfacetterat och intressant.

Och naturligtvis spännande, riktigt spännande, oliiiidligt spännande

Utdrag ur Anders Kapps recension på: https://www.kapprakt.se/peter-mohlin-och-peter-nystrom-det-sista-livet/

För mer information vänligen kontakta Malin Robertson Harén
070-329 44 12

Foto: © Magnus Liam Karlsson

1 maj: Sara Parkman

SARA PARKMAN & VESPER
Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. 2016 kom det kritikerrosade debutalbumet Sara Parkmans skog där musiken beskrevs som en väv av poesi, grusvägar, 80-talssynthar, skogsdrömmar och flödande fioler. Tillsammans med Samantha Ohlanders skapade hon albumet och föreställningen Matriarkerna under 2017 med gäster som Lena Willemark, Ellika Frisell och Marie Selander. Hon har skrivit och turnerat med Riksteaterns hyllade föreställningar Nationalparken och Fäboland.
2017 vann Sara priset Årets Artist vid Folk- & Världsmusikgalan och 2018 vann Matriarkerna pris som Årets Album. 2019 tog hon emot SKAPs aktivistpris. Fäboland blev utvald till scenkonstbiennalen 2017 och 2018 fick hon stipendium från STIM. Hon har sommarpratat för P1 och samarbetat med artister såsom Fever Ray, Bob Hund och Silvana Imam. 


Sara Parkmans andra soloalbum är titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön. Albumet är skapat tillsammans med kompanjonen Hampus Noren som också producerade Sara Parkmans Skog. Delar av albumet är inspelat i södra Dalarna, i Amasonmedlemmarna Amanda Bergman och Petter Winngbergs studio. Bland de gästande musikerna finns bland annat Mats Edén, Maija Kauhanen, Selen Özan, Xenia Kriisin och prästen tillika pappan Lasse Parkman.


VESPER är en fortsättning och ett flöde som bygger vidare på det spår Sara slagit in på under de senaste åren. Det är ett album som handlar om inre rum, tvivel och det radikala i att tro på någonting. Vad finner vi när vi rotar i det egna arven, och förstår att det inte går att vara kulturellt neutral? Genom Vesper gräver Sara där hon och hennes förmödrar och färder stått - nära kyrkan. Kristendomen har funnits i släkten Parkman sedan flera generationer tillbaka, på samma sätt som socialismen funnits där. Det är de kulturella såväl som musikaliska arven som här utforskas och tolkas genom distade tramporglar, körer, minimalism och evighetspolskor.
VESPER är och ger eko över generationsgränser, nationsgränser, trosgränser. VESPER är hjärtat som växer när "du måste finnas" allsjungs på Rågsveds karaoke. VESPER är skavsår, rosor och läppstift. VESPER är blanka ögon när vinden dånar över fälten och du inte kan urskilja var du slutar och naturen börjar. VESPER är det svartkalla isvattnet innan bastun omfamnar dig igen. VESPER är det latinska ordet för aftonbön VESPER är ångesten, knutna nävar och nära till fulgråten (men det är okej). VESPER går dit det känns. VESPER är poesi, tryggheten, hemmahamnen.

Biljetter: 250 kr, 13-18 år 150 kr, 0-12 år gratis 
Boka biljett på notquitebokning@gmail.com
Betala med Swish 123 569 60 91; skriv Sara Parkman, namn och antal biljetter i meddelandet.

Vi hoppas kunna genomföra konserten enligt planering men reserverar oss för eventuella ändringar såsom eventuell framflyttad konsert eller liknande.

2 maj: konsert med not quiet vokalensemlbe

Den lokala kören Not Quiet Vokalensemble har 2 maj kl 18.00 konsert i Holländeriet på Not Quite. Mer info kommer.

21 maj: osebol - en föreställning om en by med marit kapla och Martin hederos

21 maj kl 19.00
- OSEBOL en föreställning om en by 
Marit Kapla och Martin Hederos

Plats: Folkets Hus, Fengersfors
Arrangör: Not Quite
Biljetter: 250 kr
Not Quite Butik 0532-233 88 (öppnar 1 maj 2020) eller ring Malin Robertson Harén 070-329 4412

Augustrprisade Osebol på vårturné

Hösten 2019 prisades Marit Kaplas Osebol på Augustgalan som Årets skönlitterära bok. Nu förlängs föreställningen som bygger på boken med en vårturné

”Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by” – Augustprisets motivering till priset för Årets skönlitterära bok

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. Boken som delar byns namn är ett 800-sidors storverk där Marit Kapla intervjuat så gott som alla byns cirka 40 vuxna invånare. Resultatet kan beskrivas som ett polyfont diktverk, en kör av erfarenhet. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en mångfacetterad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria. De specifika livsödena blir till en allmängiltig berättelse om vårt land. En by får representera vår samtid.
Osebol släpptes i april och har mötts av en massiv hyllningskör. Aftonbladet har kallat den "en fantastisk bok, full av liv och dikt" och Expressens recensent skrev "jag är smått skakad över hur bra detta är".
Martin Hederos är precis som Marit Kapla uppväxt i en värmländsk by. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, men är kanske mest känd som medlem i internationellt erkända The Soundtrack of Our Lives. Han betraktas allmänt som en av våra främsta pianister. Martin Hederos har nu inspirerad av Osebols text skrivit pianokompositioner på temat ”platser”.
I Osebol – en föreställning om en by möter Kaplas text Hederos musik i ett unikt scenkonstverk som under hösten turnerade runt om i Sverige. Efter Augustpriset är det nu klart att föreställningen förlängs in i 2020.

Premiär blir på hemmaplan i Värmland när Marit Kapla bjuder lokalbefolkningen på konsert i Norra ny Kyrka i Stöllet.
 

7 juli: NOT QUITE BLUS MINIFESTIVAL

Mer info kommer inom kort. 

1 augusti: Pilgrimspop

Pilgrimspop arrangeras i samarbete mellan Not Quite och Kulturrepubliken Dalsland.
CARRO ANDERBERG spelar och det kommer ännu en akt, vi avvaktar bekräftelse. Mer info kommer inom kort.

22-23 augusti: glupsk på dalsland

                 
             

           2020

           2019

           2018

NILS BERG CINEMASCOPE ©Miki Anagrius
LJUS ©Miki Anagrius
LJUS ©Miki Anagrius

TACK Fröskogs Kulturförening för stödet!