Down under

Annie Lindgren

Annie Lindgren har förbehållslöst utgått från sitt inre landskap och sina upplevelser av korallrevens myllrande livsformer inför utställningen ”Down Under”. Det är kontrasten mellan det fina och det fula som intresserar mig, säger Annie. När det skaver uppstår något spännande. 

Vår egen förgänglighet och åldrande tar plats i utställningen i form av beniga krokiga porslinfingrar men kan också lika gärna vara koraller. Vita döda koraller som pekar finger mot  klimatmarodörerna, dvs oss själva. Under många och lång strandpromenader, bedrövad över plasten, liggande som strandved i högar, fascineras Annie Lindgren över naturens förmåga till anpassning och kraft till återhämtning. Vid närma betraktning har snäckor börjat växa på petflaskor och sandaler. Vackra mitt i förödelsen. 

Men det är inte en moralkaka vi får oss till livs här utan en hyllning till livets alla former. Ur ett ymnigt myller av form och färg skapar Annie en egen värld som vi får dyka in i. Barockt gängliga porslinsben bär på mollusker av glas. Andra former är mjukt svulstiga eller långa och många med öppen mun. Under ytan vill hon ta med oss till en annan dimension, till mörket och ljuset, till kontrasterna och det lustfyllt absurda.