Duplexförbindelse II

• NINA BONDESON OCH BRITT-MARIE JERN •

Om Nina Bondeson och Britt-Marie Jern.

Vi har sedan nästan 30 år tillbaka haft en aktiv duplexförbindelse upprättad mellan oss. Den har handlat om att vi t ex broderat en hel del tillsammans, pratat och diskuterat om liv och politik, läst, druckit kaffe och high tea, lyssnat på radio och vevgrammofon. Vår konsttillverkning är kopplad till Konsten som Motstånd och Undantagstillstånd; därberättelserna om vad som helst är möjliga att berätta.

Under dessa snart 30 år har vi sett samhället förändras – Sverige har i dag en framskjuten plats bland de länder i världen som i mycket hög grad har anpassat sig till en nyliberal ekonomisk världsordning. Intresset för monetärt mätbara värden har eskalerat och intresset för omätbara värden, som t ex konst, har avtagit. Det betyder inte att konsten med detta blivit mindre nödvändig i dag, tvärtom. Så vi framhärdar. Sverige har aldrig haft och kan inte få för många konstnärer.

Vi ägnar oss båda åt en artefaktisk konsttillverkning: dvs vi tillverkar och/eller bearbetar föremål för att de ska bära mening vid sidan av det förklarande talade och skrivna språket och på så vis stärka funderingar och fantasier som är bra näring för inlevelseförmågan.

Materialen vi använder är pennor, papper, sticklar, tryckfärg, nål & tråd, tyg, brons, sten, gips, datorer, måleri, saker, texter och möblemanger…

www.brittmariejern.se

Nina: Hemsida; nja… googla ”Nina Bondeson” för att se mer

Instagram: @ninabondesonart

Texter: kolla t ex https://www.omkonst.se