Tänk på döden

TÄNK PÅ DÖDEN – en utställning om döden.

Vad tänker du på när du tänker på döden? Hur vill du bli begravd? Vill du ha med dej något i döden? Har du varit närvarande då någon dog? Hur var det?

Vad vill du servera på din begravning? Vad har döden för färg? Tror du på ett liv efter döden? Tror du på ett liv före döden? Är du rädd för döden? (Några av oss är det). Vi tänker på döden.


Utställare: Janet Sjöström, Sara Bengtsson, Zafira Vrba Woodski, Robin Norman, AnnaLeena Prykäri, Stella Palm, Chrisse Kuisma Karlsson, Alqumit Alhamad, Tove Lundequist, Victor Ville Johannesson, Marie Bancks, Emelie Rygfelt Wilander, Marcelo Ferreira Gustafsson, Ingrid Gustafsson, Rasmus Persson, Moa-Lisa Fransson, Annie Lindgren, Funny Livdotter, Ulrika Aneer, Katarina Aneer.

Producenter: Funny Livdotter, Ulrika Aneer & Katarina Aneer.

Program

Vernissage 10 augusti 14.00
Invigningstal och Jonas Liveröd berättar
Konstnären Jonas Liveröd gläntar på dörren till Vanitaspaviljongen, ett av de museer han driver på sin gård Luftslottet i Västergötland. 

Vanitaspaviljongen och det tillhörande publika dödsbiblioteket är inbyggt i en praktfull begravningsvagn och rymmer döds och begravningsrelaterad litteratur och förunderliga föremål från dödskultur från hela världen. Liveröd tar med sig några objekt ur samlingen och presenterar en livlig föreläsning full av artefakter, fenomen och berättelser från Dödens kulturhistoria. 

Dödssalong 17 augusti 17.00-18.30

En plats för samtal om det som rör livets slut(skede). Att prata om döden kan hjälpa oss att planera för livet. Det ökar möjligheterna för att säkerställa god vård för oss själva och våra närstående om vi drabbas av obotlig sjukdom och när sjukdomen försämras. Det hjälper också familjer och vänner att hantera sorg och känna sig mer förberedda på att möta döden när den kommer. Det första steget mot en mer god vård i slutet av livet börjar med nyfikenhet. På samtalssalongen skapar vi utrymmen där alla människor kan lära sig mer om och reflektera över död, sorg och sjukdom. Salongen är inte en plats för sorgearbete utan för att samtala om livet och det som rör livets slut.

Arrangeras av: Mieke Renders – 0738477521
Mieke är DödsDoula® under utbildning vid DödsDoulan i Skandinavien
Var? Café not quite, Fabriksvägen 2, 66295 Fengersfors
Dryck och fika kan köpas i cafeet – ingen föranmälan krävs.

Finissage – gravöl 8 september 16.00-17.00

Låt oss ta en gravöl tillsammans på sista dagen av utställningsperioden och även Not Quite säsongen. Vi bjuder på folköl.

Några utställare

Sara Bengtsson

En serie självporträtt som behandlar tankar om liv och död med utgångspunkt från att leva med en kronisk sjukdom som försvårar livet. Självporträtten har symboler för liv och död,som t ex korp. Tanken med bilderna är att kunna gå vidare och koncentrera sig på livet före döden.

Marcelo Ferreira Gustafsson
Bilderna är tagna av Johan Shultz Lindberg 

Terra Incognita åsyftar okända landskap där människan ej satt sin fot. Verket kan ses som en gestaltning mellan kropp och vegetation. Vilket härleder till den inre mystik och landskap som bebor och växer i våra kroppar.

Skulptur, vaxad lintråd, stål, betong, tvättat lammskinn, grenar, pulverlack, fogskum. 

Robin Norman

Motivet är en mänsklig kropp som tycks lösas upp och bli ett med omgivningen. Att livet fortsätter att vara en del av allting, alltid, även efter döden.

Zafira Vrba Woodski

Stillbild från filmen som visar ett en blå himmel fotad under vatten. Rödaktigt sjögräs flyter runt i vattnet tillsammans med en handskriven text: Manifesting beyond language. (foto Zafira Vrba Woodski)

Stillbild från filmen som visar en vit person med mörka ögon och mörkt hår i en stor håruppsättning. Personen bär pärlsmycken och tatueringar och tittar rakt in i kameran. Längs kinderna rinner stora tjocka tårar. (foto Madde Edlund)