Författarsamtal med MARCUS HARALDSSON om boken ’Barnen som ville rädda världen’

FÖRFATTARSAMTAL med MARCUS HARALDSSON om hans senaste bok ”Barnen som ville rädda världen”

söndag 14 maj kl 16.00
Plats: Not Quite – Fönsterverkstan
Inträde: 100 kr

Arrangörer: Fröskogs Kulturförening en del av Riksteatern och Not Quite

Boken ”Barnen som ville rädda världen” är baserad kring kampanjen Barnens Regnskog, som med start i Sverige 1987 – och sedan hela världen – engagerade hundratusentals barn och ungdomar för att rädda regnskogen på toppen av ett mycket grönt berg i centralamerikanska Costa Rica. Jag var engagerad i det ursprungliga projektet och besökte skogen första gången 1990.

Nu har jag återbesökt hela projektet med unik tillgång till historiska dokument, ekonomiska redovisningar, personer och skogar. Det visar sig att Costa Rica satsade vidare på barnens arbete – medan resten av världen till stor del glömde såväl projektet som fokuset på miljö- och klimatfrågor. I dag är det lilla landet den enda tropiska nation som vänt avskogningen och de toppar hela världens miljöarbete. Skogen som räddades av barnen (efter en hel del krångel och korruption på båda sidor av Atlanten) rymmer mer än fem gånger så många arter som hela Sverige.

Berättelsen är en mångbottnad men i huvudsak – och förvånansvärt – hoppfull historia om vad som kan vara möjligt att åstadkomma. Det är en personlig och vetenskaplig djupdykning och länk mellan svenska och tropiska sammanhang, fågelräkningar, global grodforskning, engagerade barn, aktivister, politiker, och världsledande ekonomer och biologer. Det är också en bok om långsiktiga perspektiv och vilka strategier som kan fungera – och inte – över tid.

Förordet är skrivet av costaricanska Christiana Figueres som var FNs chefsförhandlare för Parisavtalet.

VARMT VÄLKOMNA!

Not Quite Café och Bistro är öppet kl 10-18 om man vill fika eller äta före eller efter arrangemanget.

 

Bokningar

Kostnad: 100 kr