Fågel, fisk eller någonstans däremellan

KARIN ROY ANDERSSON OCH SOFIA BJÖRKMAN

Fågel, fisk eller någonstans däremellan –
ett samarbetsprojekt med smycken och konstobjekt om människans påverkan på naturen

Projektet innehåller ett 60-tal konstverk och konsthantverksföremål som visas i en installation.

Först kom Big Bang, sedan omkring 4 miljarder år sedan liv på jorden. För ungefär 450 miljoner år sedan började fiskar simma i haven och efter 250 miljoner år senare flög fåglar i himlen. Efter det tog det cirka 200 miljoner år tills ett galleri för samtida smyckekonst öppnades i Stockholm och tio år senare öppnades ytterligare ett i Göteborg. Konstigt nog, oberoende av varandra, utvecklade konstnärerna bakom dessa gallerier, Sofia Björkman och Karin Roy Andersson, ett intresse för fisk och fåglar, industri och natur, klimatpåverkan och sociala förändringar i samhället. Var det något i vattnet? Var det något i luften? Eller kanske någonstans däremellan?

Karin Roy Andersson har länge arbetat med plast – restmaterial som hon jagar efter i dikesrenar och sopcontainrar, hos frisören och i vänners badrumsskåp. I utställningen på Not Quite visas även smycken och föremål i naturgarvat renskinn, också det ett spillmaterial som inte alltid tas tillvara efter renslakten. Karin introducerades till materialet av en samisk kollega och den långa traditionen av skinnarbete och det levande materialet för tankarna till arv, förmedlande av kunskap och förvaltande av hantverkstraditioner. Parallellt med sitt eget konstnärliga arbete driver Karin smyckekonst galleriet Four Göteborg.

I utställningen visar Sofia Björkman tredimensionella föremål som rör sig mellan kroppsrelaterade bärbara verk, installationer, teckningar och målningar. Arbetena flyter mellan olika konstområden som fri konst, konsthantverk och smyckekonst. De relaterar till landskapsmålningar, skisser och dekorationsföremål och fungerar för vägg, som installationer och som bärbar konst på samma gång. Sofia Björkman är yrkesverksam konstnär från Stockholm. Efter examen från Konstfack 1998 startade hon PLATINA, ett galleri och en studio för smyckekonst. Sedan dess har hon arbetat som konstnär och kurator kombinerat med aktiviteter och projekt.

Karin Roy Andersson *1983
www.karin-roy.se
www.fourgallery.com
karin@karin-roy.se
instagram: @karin_roy

Foto: Karin Roy Andersson

Sofia Björkman *1970
www.sofiabjorkman.se
www.platina.se
sofia@platina.se
instagram: @sofia_platina

Foto: Urban Jörén