Handtillverkade skor, miljöetik och sammanflätade folksagor

• HOL – MATILDA SANDSTRÖM och YOUNÈS OTHMAN •

Vi är glada att presentera utställningen med den uppmärksammade skomakarduon från Siljansnäs! I samband med vernissagen håller duon en presentation av sin verksamhet.

Matilda Sandström och Younès Othman verkar mellan den tvärdisciplinära experimentverkstaden på 386-åriga släktgården i Dalarna och de tunisiska nomadrötternas vandringssägner. Skolade i folkdräktsskotillverkning parallellt med de senaste årens fokus på närodlad råmaterialframställning, inleder formgivarna tjugotalet med dynamiska resande separatutställningen حُول – handtillverkade skor, miljöetik och sammanflätade folksagor, och ett koncept baserat på givna förutsättningar genererande slumpform. I intresset för materialens åldrande med värdighet adderat vördnad och respekt för livet och allt levande framhåller HOL ärr, insektsbett, missbildningar och lagningar som karakteriserande och mervärdesskapande, och tillämpar frugal praktik och uppmuntran till sparsamhetskultur med reparationer och vårdguide som del av designkonceptet. Ta del av processerna mot limiterade serier numrerade unikat i konsekvent små volymer för obetydligt avtryck på planeten i utställningen på Not Quite 21/8-12/9.

HOL bor och verkar i Siljansnäs, och har belönats med bland annat Hemslöjden x Bo Hammarskjölds stiftelses stipendium, Svensk Form x Stiftelsen för Garverinäringens Främjandes stipendium Region Dalarnas senast utdelade kulturstipendium för yrkesverksamma.

Mer info: HOL – Tailor Made Shoes – Holstudio shoemakers Sweden