• SANDRA OTTOSSON •
En fotografisk utställning bland bubblande stora vilande jäsande sura degar och gräddfluff. Trötta morgontimmar vid brännhet sotig stenugn. Hårt arbete med varsamma händer på mjuka degar och den stora lusten och glädjen att tillsammans med andra få skapa och arbeta med sina händer.
Handen och sinnet är bagarens främsta verktyg. Smaka, dofta, känna, forma, se. Så lär vi känna våra degar och lär oss dag för dag hur vi ska hantera dessa levande väsen på bästa sätt. Hantverksbakningsprocessen är en sårbar och oförutsägbar process som kräver sin bagares uppmärksamhet, känsla och närvaro. En serie av handlingar där man aldrig riktig kan vara säker på utgången-om man har kontrollen. En rörelse, en rytm, en dans. Vänta ut, känna in, snabba på. Man får finna sig i naturens rytmer, där årstid, kyla, värme, mjölets kvalitet & malning, bagarens sinnesnärvaro spelar roll.
Tusentals timmar har jag spenderat vid bakbordet under mina tio år som hantverksbagare. Fascinerats av ljuset, färgerna, formerna, lekfullheten alla fina samtal, berättelser, gråt och skratt över vårt dagliga bröd. Bröd är och har varit fundamentalt för människan sen urminnes tider, en kulturbärare. Det inspirerar.
Sandra Ottosson har i tio år arbetat som hantverksbagare på Brukets godaste. Föregående tio år arbetade hon som bak- & matkreatör på Not Quite Café och Lärjeåns trädgårdar i Göteborg.