Tegel Papper och Guld

• MALIN ROBERTSON HARÉN •

Visa utställning

Ända sedan jag kom till Fengersfors och Bruket 2003 har jag varit faschinerad över det gamla pappersbruket. De vackra tegelbyggnaderna. Historiken. De stora vackra spröjsade fönstren. Förfallet, de sönderrostade och söndervittrade järntrapporna, färgflagorna på dörrarna.

Maskinerna. Elskåpen. Knapparna. Pappersmaskinen från Karlstad Mekaniska med de orange dukarna.

Ljuset. Det vackra ljuset i många av rummen.

Blev också intresserad av historiken kring Fengersfors Bruk, pappersbruket som jag på senare år förstått blomstrade under många år och som präglade brukssamhället Fengersfors. Bruket där min farfar Valter Robertsons bror Harry Robertson, pappas farbror, var inköpschef. Det hade jag inte koll på när jag var liten och var och hälsade på farmor och farfar i Fröskog men jag minns tydligt när jag fick följa med farmor Greta i deras vinröda Volvo till Brukshandeln i Fengersfors och handla och när jag och min lillasyster på påsk fick välja porslinsfiguriner i form av kycklingar och hare med kläder, figuriner som jag än idag plockar fram på påsk.

För något år sedan såg jag en film som jag blev oerhört inspirerad av; Porträtt av en kvinna i brand som handlar om en porträttmålare som målade ett fantastiskt vackert porträtt i fint ljus och med ljuvliga färger. Den avporträtterade kvinnan bar en smaragdgrön klänning och hennes blonda hår och blåa ögon var så vackert tillsammans. Blev där i biostolen sugen på att fotografera porträtt i dagsljus med liknande stämning och det tänkte jag att jag skulle hitta inne i de gamla delarna på Bruket.

När jag var i Timisoara i Rumänien var jag på Konstmuseet och där fanns några rum med klassiska porträtt med tjocka pråliga guldramar. Flera verkade vara kungligheter eller annan högre klass, kvinnor med tjusiga långa klänningar och exklusiva smycken men där fanns även porträtt på ”vanliga” människor, dom blev jag mest intresserad av och blev sugen på att fotografera porträtt i liknande stil och stämning och montera dem i gamla fina guldramar.

Det senaste på året har jag tagit flera porträtt inne i Bruket. Både på uppdrag men även till mitt porträttprojekt. Inte minst i ett av mina favoritrum med en underbar grön vägg med ljuvlig patina. Jag har fotograferat Stina, Sara och Martin. Flera gånger har jag även fotograferat min systerdotter Lilja och hennes kompis Nova, dotter till min vän Sandra.

I denna utställningen blandar jag bilder inifrån Bruket, både nya och bilder som jag tog när jag ganska nyss flyttat hit, med porträtt som jag har tagit nyligen. Det är både en slags hyllning till det som var, samtidigt som det är ett sätt att gå vidare, att hitta nya sätt att använda dessa spännande och vackra rum.

 ………..